BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESEPI(2)
BINTI NORAZIZAN BINTI SHAHRIZAN
196269 197773
RESIPI 2
Tenderloin Daging Sapi Dengan Bawang Merah
Sos bawang merah memerlukan sedikit masa, tetapi hasilnya
sangat berbaloi . Ini semestinya hidangan untuk syarikat, dan resipi berganda lebih
baik untuk pesta yang lebih besar. Hidangkan juga dengan salad hijau dan
sayur-sayuran panggang.
Bahan-bahannya
¾ paun bawang merah, dipotong separuh dan
dikupas
1 ½ sudu minyak zaitun
Garam dan lada secukup rasa
3 cawan sup daging lembu
¾ cawan wain merah
1 ½ sudu teh pes tomato
2 paun daging lembu tenderloin, dipotong
1 sudu teh thyme kering
3 keping bacon, potong dadu
3 sudu mentega
1 sudu tepung serba guna
4 biji selada air, untuk hiasan
Arahan
☑️ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 375 darjah F
(190 darjah C). Dalam loyang pai 9 inci, masukkan bawang merah dengan minyak
hingga melapisi. Musim dengan garam dan lada. Panggang hingga bawang
merah pekat dan sangat lembut, kacau sekali-sekala, kira-kira 30 minit.
☑️ Langkah 2
Dalam periuk besar, satukan kuah
daging lembu dan kuah. Didihkan. Masak dengan api yang tinggi
sehingga isinya dikurangkan separuh, kira-kira 30 minit. Masukkan pes
tomato. Mengetepikan.
☑️ Langkah 3
Daging lembu kering; taburkan
dengan thyme, garam dan lada. Dalam kuali pembakar besar, letakkan di atas
api sederhana di atas kompor, tumis daging hingga keemasan. Dengan
menggunakan sudu berlubang, pindahkan daging ke tuala kertas. Masukkan
daging lembu ke dalam kuali; coklat di semua sisi dengan api sederhana
tinggi, kira-kira 7 minit.
☑️ Langkah 4
Pindahkan kuali ke
ketuhar. Daging panggang sehingga termometer daging dimasukkan ke dalam
pusat mencatat 125 darjah F (50 darjah C) untuk medium yang jarang berlaku,
kira-kira 25 minit. Pindahkan daging lembu ke pinggan. Khemah longgar
dengan kerajang.
☑️ Langkah 5
Lumurkan lemak di atas kuali yang menetes
di kuali panggang. Letakkan kuali di atas api yang tinggi di atas
dapur. Masukkan campuran kuah, dan didihkan; kacau untuk mengikis
sedikit keperangan. Pindahkan ke periuk sederhana, dan
didihkan. Campurkan 1 1/2 sudu mentega dan tepung dalam mangkuk kecil
untuk membentuk pes halus; masukkan campuran kuah, dan didihkan hingga
kuah pekat. Pukul mentega yang tinggal. Kacau bawang merah dan daging
panggang. Musim dengan garam dan lada.
☑️ Langkah 6
Potong daging lembu menjadi kepingan
tebal 1/2 inci. Sudu sedikit sos, dan hiaskan dengan selada air.
Fakta pemakanan
Setiap Hidangan:
653 kalori; protein
31.6g; karbohidrat 11.9g; lemak 50.6g; kolesterol
132.1mg; sodium 645.2mg.
RUJUKAN:
Allrecipes. (2020). Tenderloin
Daging Sapi Dengan Bawang Merah. Dicapai pada
2020 dari: https://www.allrecipes.com/recipe/132351/fabulous-beef-tenderloin/?internalSource=hub%20recipe&referringContentType=Search
Bukti Kehadiran:
Comments
Post a Comment