BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESEPI(1)

 

                          NURUL FARISYA SYADIRA                   NURHANI HASYA

                          BINTI NORAZIZAN                               BINTI SHAHRIZAN

                                   196269                                             197773

RESIPI 1

Lembaran Kuali Ayam Masam dan Manis

Yang Diilhamkan oleh rasa pengambilalihan Asia kegemaran kami, berikut adalah resipi yang menggunakan nanas dalam tin, dengan sayur-sayuran biasa. Untuk menjadikannya lembaran-kuali mesra, ayam tidak dilapisi tepung roti atau goreng. Tambah seberapa banyak sos lazat yang anda suka, dan jika ada kiri, simpan sos di dalam peti sejuk dalam bekas yang dimeterai, sehingga satu minggu. Ia juga sos mencelup yang hebat untuk pemelih selera gaya Asia. Hidangkan lebih nasi kukus panas.

 



 

Bahan-bahannya

2(8 auns) tin nanas dimasukkan kedalam jus

1 lada besar merah, berbiji dan potong 1 inci

1 lada besar hijau, berbiji dan potong 1 inci

1 lobak merah, dikupas dan dihiris secara menyerong

½ bawang merah, potong 1 inci

3 sudu minyak avokado

 Garam dan lada hitam tanah secukup rasa

1½ paun dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang, potong 1 inci

 Air mengikut keperluan

2 sudu tepung jagung

½ cawan gula perang ringan

⅓ cawan beras cuka

3 sudu besar sos tomato

3 sudu besar sos soya

1 sudu besar sos bawang putih

1 sudu besar pes halia-bawang putih

⅛ sudu kecil lada putih tanah

Arahan

☑️ Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C).

 

☑️ Langkah 2

Tiriskan nanas dan masukkan jus ke dalam ukuran cecair 1 cawan. Letakkan nanas yang telah dikeringkan dalam mangkuk pencampuran besar; Asingkan.

 

☑️ Langkah3

Masukkan lada besar, lobak merah, dan bawang merah ke dalam nanas. Tuangkan 2 sudu minyak alpukat ke atas dan taburkan dengan garam dan lada. Kacau hingga dilapisi minyak dan perasa, kemudian sebarkan dalam satu lapisan pada loyang. Masukkan ayam ke dalam mangkuk yang sama, renjiskan dengan baki 1 sudu minyak, dan lengkapkan dengan garam dan lada. Lumurkan ke lapisan ayam dan nestle di atas loyang antara bahagian nanas dan sayur.

 

☑️ Langkah 4

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga sayur-sayuran dan ayam dimasak, kira-kira dalam 25 minit.

 

☑️ Langkah 5

Sementara itu, tambahkan air secukupnya ke jus nanas yang disediakan untuk membuat 1 cawan cair. Pindahkan 3 sudu besar cecair ke mangkuk kecil dan masukkan tepung jagung. Kacau dengan garpu atau pukul sehingga sebati.

 

☑️ Langkah 6

Tuangkan baki cecair ke dalam periuk dengan gula merah, cuka beras, sos tomato, kicap, sos bawang putih, pes bawang putih halia, dan lada putih. Didihkan, kacau sekali-sekala, dengan api yang sederhana tinggi. Perlahan-lahan masukkan campuran tepung jagung, gaul sebentar. Apabila kembali mendidih dan biarkan menebal, memukul terus, kira-kira 1 minit.

 

☑️ Langkah 7

Taburkan ayam, nanas, dan sayur-sayuran dengan sos untuk dihidangkan.

 

Fakta Pemakanan

 

Setiap hidangan:

524 kalori; protein 37.7g; karbohidrat 58.6g; lemak 14.9g; kolesterol 96.9mg; natrium 1236.2mg.

 

RUJUKAN:

 

Allrecipes. (2020). Lembaran Kuali Ayam Masam dan Manis. Dicapai pada  2020 dari: https://www.allrecipes.com/recipe/279987/sheet-pan-sweet-and-sour-chicken/

 

Bukti Kehadiran:



Comments

Popular posts from this blog

BBN3402SATU2020: MINGGU6 UJARAN CLEAN

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESEPI(2)